Duften af jul

Vanilje og kanel, nelliker, stjerneanis, gran og appelsiner … dejlige juledufte. Men for mig er duften af kvæder den fineste ved denne tid. En skål med kvæder kan fylde rummet på forunderlig vis, det dufter … svært at beskrive, lidt af ananas og citron er det nærmeste, jeg kan komme på lige nu. De stenhårde frugter har mange tusinde års kulturhistorie bag sig; for de gamle grækere var de symbol for kærlighed, lykke og frugtbarhed og viet til kærlighedsgudinden Afrodite. Kvæder fås ikke i supermarked, men hos en etnisk grønthandler kan du ved denne tid altid finde pærekvæder. Frugterne ligner forvoksede pærer, deraf navnet. Grønthandleren får kvæderne fra Tyrkiet, men der vokser også kvædetræer herhjemme. De er bare ikke nemme at finde 🙁  Kvæder kan syltes, ovnbages, steges, koges til kompot og laves til sorbet. Og så giver de en pragtfuld strålende rød gelé, supernem at lave og herlig til kød, fx andesteg, og som fyld i pocherede halve æbler. Også lækker på ristet brød (og raffineret til rødkål!)

Kvædegelé: ca. 1 kg kvæder (3 pænt store frugter), 1,5 liter vand, saft af 1 citron og 600 g sukker (gerne lys rørsukker). Skær de vaskede kvæder med skræl og kernehus i mindre stykker, og kog dem meget møre i vand – det tager godt 1 time. Hæld blandingen i en si, beklædt med et stykke tyndt, skoldet stof. Lad saften dryppe af uden at presse kvædemassen. Du får ca. 8 dl saft. Bland den med citronsaft og sukker, og kog alt i 15-20 minutter. Jeg har kogt en halv flækket vaniljestang med,altså kun hylsteret, vaniljekornene havde jeg skrabet ud, men der er masser af smag og kraft i sådan en tømt vaniljestang.. Fordel den flydende gelé i små glas, de skal først lukkes når geléen er kold.

Duftende pærekvæder
Duftende pærekvæder
Smuk og herligt aromatisk kvædegelé
Smuk og herligt aromatisk kvædegelé

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.