Suppelyst

Yndige suppe, fyldig og fin, som venter os i en varm terrin … hm, remsen kører i mit hoved,  jeg har lyst til en duftende varm suppe.

(Ordene er forresten ikke mine, men fra den forlorne skildpaddes sang i Lewis Carrolls bog Alice i wonderland.)

Og hvad gør man så når lysten til en duftende varm suppe trænger sig på og der er ingen fond i fryser eller køleskab?  Så snyder jeg lidt, koger såmænd en forloren hønsefond! Bare vand og en bouillonterning (eller bouillonpulver) duer nemlig ikke, blandingen giver en forkert, fed og også for salt baggrundssmag. Min forlorne fond er nem at lave og passer til al slags suppefyld. Det lønner sig også at koge den uden at der står suppe på menuen. Jeg fryser fonden til isterninger, sådanne hjemmelavede bouillonterninger er gode på stegepanden når der mangler lidt sky .

Til 1 liter forloren hønsefond:

  • 2 skiver selleri, ca.200 g
  • 2 gulerødder
  • 1 løg
  • 1 spsk. neutral olie (jeg bruger altid avocadoolie)
  • 1 stort glas tør hvidvin (1,5 dl)
  • 1 spsk. hønsebouillonpulver eller 1 terning
  • 1 timiankvist

Hak de skrællede grøntsager og svits dem let i olie. Hæld vin ved, lad den boble i et minut eller to, drys bouillonpulver i eller brug smuldret terning og spæd med 1 liter koldt vand. Bring blandingen i kog, dæmp varmen og lad alt snurre under låg i 1/2 time. Derefter hældes hele molevitten gennem en si og det faste kasseres.

forloren fondsnydefond

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.