Som skrevet før …

Man kan sagtens være nøjsom og kræsen på samme tid. Jeg holder meget af det vand, vi kan tappe fra hanen i køkkenet – tænk hvor privilegeret vi er at det er muligt!! Men okay, det vand er ikke så spændende – så jeg sætter ofte smag på det. Lige nu i sommerheden med et par skiver økologisk citron og en buket mynte. Fandt en mynte ved navn HUGO i planteskolden. Sådan hedder min labrador, så den mynte skulle med hjem, selv om det vist er uortodoks at planten bærer det navn 😮

Pyt, mynten dufter og smager fint, og den gør det godt i mit postevand, suppleret med et par skiver økologisk citron.

Postevand med mynte og citronskiver – smager bedst efter en nat i køleskab

 

Så er det NU…

…at rødkløver skal plukkes. Du finder planterne på enge og marker og grøftekanter over hele landet. Pluk de store violette blomsterhoveder, tør dem og overhæld et par stykker med kogende vand. Efter 10 minutter er teen klar til servering. At rødkløver indeholder planteøstrogener er også godt at vide…

Smukke kløverblomster fra naturens køkkenhave

Altid plads til en til

Jeg er flyttet og har nu kun en lille have, men æbletræer ville jeg have. Paradisæbletræer bliver ikke kæmpestore (de første mange år) og fuglene elsker frugterne, de småbitte æbler. Det gør jeg også, laver gelé af dem og bruger dem også til at sætte smag og kulør på snaps. Malus Brændkjær hedder mit frodige æbletræ, plantet for to år siden. En til, tænkte jeg – så jeg flyttede en busk og fik en Malus Gorgeus til foran mit soveværelsevindue. Vidunderligt at se dens poetiske blomster hver morgen. Og sikken høst, det bliver, æbler til fugle og til mig.

Malus Brandkjær
Malus Georgeus

Nøjsom og kræsen

Eller kræsen og nøjsom …man kan da sagtens være begge dele på en gang. Tænk på koldt vand. Det er den perfekte tørstslukker – smager forresten bedst hvis du tapper det fra hanen om aftenen og lader det stå natten over i køleskabet. Et glas vand på nøgtern mave sparker vores morgentrætte krop i gang. Ca. 2 liter vand dagligt har hver af os brug for, størstedelen optages med maden, resten må vi drikke. Kun få dage uden vand bringer os ud af balance, døden nær – så sæt pris på det, vi kan tappe fra hanen og glem for et øjeblik købevandet. Smag kan dårligt diskuteres, men velskænket dansk postevand både smager og er en vigtig kilde til mineraler. Og det med prisen kan bestemt ikke diskuteres!

De forhåndenværende søms princip

Man tager hvad man har … Kulde, blæst, sne og Corona gør livet endnu mere besværligt og trist end ellers i denne februar. En bid kage kan hjælpe lidt på humøret, og det er altid dejligt at røre noget sammen som smager godt – og naboen bliver måske/vist også –  glad for en smagsprøve.

Jeg har altid smør og økologiske æg og økologiske citroner i huset. Almindeligvis ikke marcipan, men i januar – efter jul – er den ofte på tilbud, så der var en rulle økologisk marcipan, 200 g, i køkkenskuffen. Hvedemel  har jeg også, men det fine mandelmel hører ikke til mine basisvarer. Købte en pose da jeg handlede hos nemlig og skulle optimere min varekurv for at opnå mindstekøb. Så her er opskriften på mine superlækre, svampede citronsnitter – opfundet efter de forhåndenværende søms princip 😀

100 g revet marcipan og 100 g (lys rør)- sukker piskes sammen. Pisk sm100 g blødt smør i og dernæst 2 æg, 1 ad gangen. Rør 2 spsk. citronsaft i og tilsæt 50 g mandelmel og 2 spsk. hvedemel. UDEN MANDELMEL rører du blot 70 g hvedemel i dejen. Hæld dejen i en lille springform eller en aflang tærteform med løs bund (som her) og bag kagen i en 180° varm ovn (varmluft) i 25-30 minutter. Der behøves ikke pynt, men jeg kan godt li’ at røre en lille rest citronsaft med flormelis og lave snirkler ovenpå kagen.

Lækre citronsnitter med marcipan og mandelmel

 

Venter på bedre tider

Venter på solskin, blå himmel og fuglesang og … jeg savner sådan at sætte tænderne i en kartoffelmad. Godt rugbrød, smurt med en smule smør (ja! det smager nu bedst!), oven på skiver af mine friskopgravede nye kartofler, nænsomt kogt, dækket med syltede rødløg og et drys kapers. Og NU snyder jeg : bruger de bedste økologiske kartofler, jeg kan få. At lave syltede rødløg er det nemmeste i verden, du kan google masser af opskrifter på nettet, men det vigtigste er at skære løget/løgene rigtigt! Pil det, Halver det fra top til rod og skær det i ganske smalle både – igen fra top til rod. Endelig IKKE i skiver. Kog 2 dele æbleeddike med 1 dl sukker og hæld den kogende lage over løgstrimlerne. Lad alt trække til næste dag, derefter kan de opbevares i køleskab.

Simpel mad- i ordets bedste forstand

 

Forfra igen

Det var så det år – kan vi sige i morgen. Farvel og kom ikke igen😷

Jeg har holdt pause fra bloggen fordi jeg har arbejdet med andre projekter, men vil gerne fortælle om min store haveglæde: paradisæbletræet malus brandkjær. Det får smukke hvide blomster i maj og mange æbler om efteråret. De er røde og kun på størrelse med kirsebær og ret syrlige at spise. Til gengæld er de herlige til gelé og super til hjemmelavet snaps. Jeg lader altid en håndfuld æbler blive på træet, fordi fuglene sætter stor pris på dem. Opskriften er såre enkel: pluk så mange æbler som  du gider, klip stilkene af og kom æblerne i et sylteglas. Hæld klar snaps (Brøndum, 40%) eller vodka over og lad snapsen trække i 2-3 uger før æblerne sis fra. 

Decemberfryd

Storkenæb “Roxanne”

Tænk – blæst og regn, korte mørke dage – der er ikke meget at glæde sig over i haven. Og dog …mit storkenæb har endnu ikke opgivet gejsten, har overlevet de første dage med nattefrost og blomstrer ufortrødent i mit højbed.

Den blev forresten kåret som årets blomst. Med rette! Husk den når du går efter bunddækkende stauder næste forår.

Bare til inspiration

 

Hokkaido, chorizo og ristede græskarkerner – en himmerigsmundfuld

Forleden var jeg til frokost hos min tyske veninde Marlies og fik en forrygende lækker suppe – næ. suppe er en forkert betegnelse, i den dybe tallerken var EINTOPF, den tyske betegnelse for en “one-pot-ret”. I ordbogen kaldes retten “stuvning” – og det er noget helt andet! som alle tysksprogede ved! Nå, du får ingen opskrift her, bare et billede af retten ? Hemmeligheden er chorizopølse.  Et pænt stykke svitses sammen med terninger af skrællet Hokkaido græskar, vand hældes ved, og så simrer herligheden til græskarkødet er mørt. Selvfølgeligt skal der spædes med vand indimellem. Og smages til med salt og peber, men det er også det hele. Et par skiver chorizo og et drys ristede græskarkerner fuldender retten …mums!

Det regner stadig

Glemte at nævne mine flotte glansmispler og den røde Kornel i min lille have. Og da det slet ikke var muligt at pusle i haven – regn hele dagen – hentede jeg mig noget lækkert grønt fra vindueskarmen. En ærtespire, en blandt mange, som vokser i en urtepotte ved køkkenvinduet. Desværre er spirerne ikke hjemmedyrket men købt i Irma. De er dyrket økologisk og både smager og pynter på en kartoffelmad. (Billedet af den lækre rundtenom kommer senere, det er for mørkt i dag ?)