NU må det være nu

Der er sørme lang tid mellem mine indlæg, men pyt – jeg laver dem jo først og fremmest til mig selv, selv om det er dejligt hvis nogen følger med i ny og næ.

Amalfi citron, stor, smuk, saftig og med masser af smag.

Jeg er vild med citroner, især når der kan fås de forrygende flotte fra Amalfikysten. De sælges med blade, som desværre hurtigt bliver tørre  – men pyt.

Jeg elsker dem ikke på grund af C-vitamin indholdet, der findes grøntsager og frugt som indeholder mere af dette vigtige vitamin end citron, fx rød peberfrugt eller hyben. Men citroner er smukke og desuden nærmest uundværlige i køkkenet. (Synes jeg). Lige nu, når det er koldt selv om foråret er på vej, er det skønt med friskpresset citronsaft i et glas, lidt honning og kogende vand ovenpå. Og et drys revet citronskal klær både alskens kager og fisk – og tilmed hjemmelavede frikadeller.

Citroner er et yndet motiv blandt kunstner, bedre sagt VAR et yndet motiv. Stilleben med citroner er vidunderlige, selv har jeg aldrig kunnet stå for Georges Braque – tænk, han signerede sommetider sine billeder med en citron ovenpå navnet.

Forresten bør en citron først halveres på langs og dernæst på tværs. Prøv det😊

Æbler fra paradis – once more

Et Paradisæbletræ er et must i haven – bør være et must i enhver have, stor eller lille. Malus Brændkjær er min absolutte favorit. Se december 2020!!!

Frugterne er kun kirsebærstore og syrlige, men de giver den flotteste gelé. For en uge siden startede jeg med at plukke løs, og jeg har lagt æbler i brændevin og lavet gelé. Geléen kan skæres med kniv 😅 havde ikke regnet med at æblerne havde SÅ MEGET pektin. Ca. 1 kg æbler koges smattet i 4-5 dl vand, hældes i en sigte og drypper af uden at du presser i massen. Saften måles /vejes og koges med samme vægt sukker til en skefuld af væden, hældt på en tallerken, stivner.

Paradisæbler, klar til at blive kogt
Kogte paradisæbler
Rubinrød gelé af paradisæbler

Hvorfor skal det være så fancy

…med madopskrifter. Jeg vil så gerne slå et slag for det simple liv, de simple glæder – og  mange er endda gratis! I dag opdagede jeg at der var hvide ribs på den busk, jeg nær havde opgivet. Der var stadig lidt røde ribs og tilmed nogle få solbær – ikke nok bær til en raffineret opskrift… men når det nu er så herligt med en rugbrødsmad med nye kartofler om sommeren – jeg synes at et stykke med friskplukkede bær er også en himmerigsmundfuld. Opskrift findes/fås ikke – godt rugbrød smøres med smør, mascarpone eller hvad du nu kan li’ og har i huset. Drys bær oven på, tryk dem nænsomt ned og NYD

Mit eget “tak for i år” stykke rugbrød med havens sidste bær

Carpe diem

Nyd dagen – bedre sagt HUSK den dag, du så de flotte hybenroser og at bærrene i brombærkrattet var ved at skifte kulør. Husk at du tænkte at du skulle huske at vende tilbage og plukke rosenblade og holde øje med de fine vilde brombær. Jeg selv kom næsten for sent til de duftende rosenblade – på stranden hedder de “rynket rose”, men jeg har nu altid kaldet dem hybenroser. Det lykkedes mig forleden at plukke en lille håndfuld af de duftende blade, og det ærgrede mig at jeg ikke var kommet før. Roseneddike er nemlig så smuk og delikat. Opskrift? Næ, sådan en behøves ikke. Kom rosenblade i et sylteglas og fyld op med hvidvinseddike. Her har jeg brugt en håndfuld  rosenblade og 2,5 dl hvidvinseddike.

Brombærrene vender jeg tilbage til 😃

Efter en uge har den lyse vineddike skiftet kulør og dufter så fint
Brombær  – jeg har fundet et brombærkrat 😃
Snart er bærrene modne og kan plukkes

 

Som skrevet før …

Man kan sagtens være nøjsom og kræsen på samme tid. Jeg holder meget af det vand, vi kan tappe fra hanen i køkkenet – tænk hvor privilegeret vi er at det er muligt!! Men okay, det vand er ikke så spændende – så jeg sætter ofte smag på det. Lige nu i sommerheden med et par skiver økologisk citron og en buket mynte. Fandt en mynte ved navn HUGO i planteskolden. Sådan hedder min labrador, så den mynte skulle med hjem, selv om det vist er uortodoks at planten bærer det navn 😮

Pyt, mynten dufter og smager fint, og den gør det godt i mit postevand, suppleret med et par skiver økologisk citron.

Postevand med mynte og citronskiver – smager bedst efter en nat i køleskab

 

Så er det NU…

…at rødkløver skal plukkes. Du finder planterne på enge og marker og grøftekanter over hele landet. Pluk de store violette blomsterhoveder, tør dem og overhæld et par stykker med kogende vand. Efter 10 minutter er teen klar til servering. At rødkløver indeholder planteøstrogener er også godt at vide…

Smukke kløverblomster fra naturens køkkenhave

Altid plads til en til

Jeg er flyttet og har nu kun en lille have, men æbletræer ville jeg have. Paradisæbletræer bliver ikke kæmpestore (de første mange år) og fuglene elsker frugterne, de småbitte æbler. Det gør jeg også, laver gelé af dem og bruger dem også til at sætte smag og kulør på snaps. Malus Brændkjær hedder mit frodige æbletræ, plantet for to år siden. En til, tænkte jeg – så jeg flyttede en busk og fik en Malus Gorgeus til foran mit soveværelsevindue. Vidunderligt at se dens poetiske blomster hver morgen. Og sikken høst, det bliver, æbler til fugle og til mig.

Malus Brandkjær
Malus Georgeus

Nøjsom og kræsen

Eller kræsen og nøjsom …man kan da sagtens være begge dele på en gang. Tænk på koldt vand. Det er den perfekte tørstslukker – smager forresten bedst hvis du tapper det fra hanen om aftenen og lader det stå natten over i køleskabet. Et glas vand på nøgtern mave sparker vores morgentrætte krop i gang. Ca. 2 liter vand dagligt har hver af os brug for, størstedelen optages med maden, resten må vi drikke. Kun få dage uden vand bringer os ud af balance, døden nær – så sæt pris på det, vi kan tappe fra hanen og glem for et øjeblik købevandet. Smag kan dårligt diskuteres, men velskænket dansk postevand både smager og er en vigtig kilde til mineraler. Og det med prisen kan bestemt ikke diskuteres!

De forhåndenværende søms princip

Man tager hvad man har … Kulde, blæst, sne og Corona gør livet endnu mere besværligt og trist end ellers i denne februar. En bid kage kan hjælpe lidt på humøret, og det er altid dejligt at røre noget sammen som smager godt – og naboen bliver måske/vist også –  glad for en smagsprøve.

Jeg har altid smør og økologiske æg og økologiske citroner i huset. Almindeligvis ikke marcipan, men i januar – efter jul – er den ofte på tilbud, så der var en rulle økologisk marcipan, 200 g, i køkkenskuffen. Hvedemel  har jeg også, men det fine mandelmel hører ikke til mine basisvarer. Købte en pose da jeg handlede hos nemlig og skulle optimere min varekurv for at opnå mindstekøb. Så her er opskriften på mine superlækre, svampede citronsnitter – opfundet efter de forhåndenværende søms princip 😀

100 g revet marcipan og 100 g (lys rør)- sukker piskes sammen. Pisk sm100 g blødt smør i og dernæst 2 æg, 1 ad gangen. Rør 2 spsk. citronsaft i og tilsæt 50 g mandelmel og 2 spsk. hvedemel. UDEN MANDELMEL rører du blot 70 g hvedemel i dejen. Hæld dejen i en lille springform eller en aflang tærteform med løs bund (som her) og bag kagen i en 180° varm ovn (varmluft) i 25-30 minutter. Der behøves ikke pynt, men jeg kan godt li’ at røre en lille rest citronsaft med flormelis og lave snirkler ovenpå kagen.

Lækre citronsnitter med marcipan og mandelmel

 

Venter på bedre tider

Venter på solskin, blå himmel og fuglesang og … jeg savner sådan at sætte tænderne i en kartoffelmad. Godt rugbrød, smurt med en smule smør (ja! det smager nu bedst!), oven på skiver af mine friskopgravede nye kartofler, nænsomt kogt, dækket med syltede rødløg og et drys kapers. Og NU snyder jeg : bruger de bedste økologiske kartofler, jeg kan få. At lave syltede rødløg er det nemmeste i verden, du kan google masser af opskrifter på nettet, men det vigtigste er at skære løget/løgene rigtigt! Pil det, Halver det fra top til rod og skær det i ganske smalle både – igen fra top til rod. Endelig IKKE i skiver. Kog 2 dele æbleeddike med 1 dl sukker og hæld den kogende lage over løgstrimlerne. Lad alt trække til næste dag, derefter kan de opbevares i køleskab.

Simpel mad- i ordets bedste forstand