Muldvarpeskud på godt og ondt

Hver eneste morgen eller eftermiddag – når jeg går tur på marken med min labrador – opdager jeg nye muldvarpeskud. Bliv væk, mumler jeg. Men der er vist ingen trylleformular, de kommer sikkert hjem til mig, som sidste år – og året før. Slå koldt vand i blodet siger jeg så til mig selv – muldvarpe er nyttige dyr, i Tyskland er de forresten total fredet! Og herhjemme siger Dyrenes Beskyttelse at muldvarpe er meget territoriale dyr. Når du fanger en flytter bare den næste ind … Lad muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde og udjævn de små jordbunker, som indimellem dukker op. Okay, det prøver jeg at tænke på når den tid kommer. Muldvarpeskud kan også spises! De kaldes også for Bondepige med slør og er en gammel dansk dessert-klassiker. Æblekompot, dækket med revet, smørristet  rugbrød, blandet med samme mængde revet eller hakket mørk chokolade. Superenkel! Superlækker! Hvis du kan få pumpernikkel bliver desserten endnu bedre.

 

Hvis du vil det hele mere fancy skal du blot anrette kompot og rugbrødsblandingen lagvis i et højt dessertglas eller i en ringform. 

 

Bank og kram

Eller omvendt – først skal der krammes og så skal der bankes. Altså kål! Grønkål!! Her er opskriften på min gode, supersunde, lækre grønkålssalat. Den skal spises som den er eller til alt, du har lyst til – pølser, frikadeller, steg …

Banket og krammet grønkål med romrosiner og mandler

Du skal bruge ca. 40 g  friske grønkålblade, ribbet fra de tykke stængler og plukket i mindre bidder. Bank dem – puf dem i en skål ned med knyttet næve , mange gange, så fibrene sprænges og kålbladene bliver mere bløde.  Vend dem sammen med lidt revet citronskal, et par spsk. olie – jeg bruger avocadoolie – et par smuttede mandler og et par skefulde rosiner, som har soppet i rom siden 1. advent. Sidstnævnte er min egen fidus – værd at kopiere!

Til jul og andre søde dage

Her er min allround skærekage, bagt med masser af dadler og friske valnøddekerner. Valnødder skal købes i hel figur og knækkes med håndkraft, altså med en nøddeknækker selvfølgelig. Frys kernerne hvis de ikke skal bruges straks, de er også lækre senere på året, i brød og som drys over salat, mysli m. m. Denne julekage kan skæres i tynde skiver, smager solo til te og kaffe og du kan også komme smør på skiverne. Eller endda cremet blåskimmelost – som en god veninde påstår 😉

  • 250 g tørrede dadler (vægt uden sten)
  • 75-100 g valnøddekerner
  • 125 g blødt smør
  • 125 g rørsukker (gerne Muscovado)
  • 2 store æg (økologiske)
  • 175 g hvedemel
  • 1 tsk. natron, opløses i 1 spsk. vand

Del dadler og nøddekerner groft med en kniv. Pisk smør og rørsukker cremet, pisk æggene i, tilsæt dadler og kerner, og rør alt sammen med melet. Bland natronvand i dejen og fyld den i en (smurt) sandkageform (ca. 1,2 l). Bag kagen i den 160-170° varme ovn i ca. 1,25 time. Stik i den med en nål, der må ikke blive fugtig dej hængende ved.

Saftig daddelkage med valnødder. Sød, men ikke for meget!

Viola cornuta, mit oktoberfund

Det blæser en del, der er finregn, og de fleste vil hurtigt hjem denne sidste sene mørke eftermiddag i oktober. I et hjørne ved min lokale supermarked opdagede jeg en hylde med forblæste, delvist allerede udtørrede planter – mest lyng, men der var også et par små potter med hornvioler. Viola cornuta. Sådan en skulle med hjem! Om foråret har jeg flere i haven, mange kan nemlig overvintre, de kommer igen og jeg bruger dem gerne som spiselig pynt på salat og kager. Denne oktoberskønhed planter jeg ud i et beskyttet hjørne, håber at se den på ny næste år.

Denne smukke hornviol reddede jeg fra blæst og regn

Oktobersmovs

Fintsnittet rød spidskål, saltede mandler, to smukke blomster af den utrættelige storkenæb og en lillebitte buket Sankthans urt – en salat kan være så nem, så delikat og så smuk – jeg synes at denne fjerner ethvert tilløb til oktobertristesse. Der skal en dressing til, selvfølgelig. Jeg bruger en stor skefuld (eller to) af min hjemmelavede kvædegelé. Opskriften finder du under “Duften af jul” fra den 25. december 2015! Men geléen, jeg lavde sidste år, altså i 2016, blev ikke så stiv som ønsket 😰 Alligevel er jeg glad at jeg ikke prøvede at gøre den stivere, altså koge den op igen. Den let flydende konsistens gør den nemlig til en herlig salatdressing!

Smuk, delikat og meget enkel oktobersalat af rød spidskål, saltmandler og blomster fra haven. Den halve figen kan udelades, men smager godt til, spises med teske

De smukke sure bær

Bare smukt – orangerøde bær og blå septemberhimmel

Javist er de sure, de smukke røde rønnebær, som netop nu lyser op i solskin og ikke mindst på de triste gråvejrsdage, vi har alt for mange af.  Pluk en klase eller to og læg de ribbede bær et par døgn i fryseren, så mildnes smagen. Kom dem endnu frosne i et syltetøjsglas og dæk dem med smagsneutral brændevin – klar Brøndum eller vodka. Eller prøv den økologiske BASIS fra Aalborg, den er dejlig mild og har en anelse sødme. Fås i “sylteglas” med 50 cl.

Læg bærrene frosne i smagsneutral brændevin

Allerede efter 3 døgn har bærrene afgivet kulør, alkoholen er blevet svagt rosa, og efter endnu et par døgn nærmer kuløren sig det lyserøde. Vent gerne et par uger før du spæder med mere smagsneutral brændevin efter smag. Rønnebærsnaps passer til sild og kraftige kødretter.

Rønnebær hører med til de vilde fugles vinterføde. Husk at plukke de nederste klaser, du må ikke hoppe højt – der skal blive mad tilbage til dem, der kan flyve.

Regnvejrsbuket

Det regner. Igen, igen. Og mine smukke hjulkroneblomster hænger med hovedet, så jeg spænede ud og klippede mig en gren til vasen i vindueskarmen. Så er der noget rart at kikke på, og noget smukt at drysse på salat eller smørrebrød – en hjulkroneblomst eller to på en leverpostejmad er en klassiker.

Redningsplanken

Alle bør have en redningsplanke til de dage hvor man enten har travlt eller bare ikke gider at lave (sund) mad. Hvad jeg mener med redningsplanken? Såmænd de tre ting, jeg altid har i huset, og som jeg så varmt kan anbefale. Hos mig er det belugalinser, de små sorte, som hedder sådan fordi de (med lidt god vilje) ligner Beluga kaviar. Desuden æbler. Og peanuts. Linserne kan byttes ud med sort quinoa, æblerne med pærer og peanuts med mandler, de er også sundere! Så der er mangle muligheder for variation. Jeg elsker salaten solo, men den er også fin til et stykke varmrøget makrel eller en rest stegt kylling. Prikken over i- et lige nu er mine sidste hjulkroneblomster.

Selve salaten laves i et snuptag. 1 dl Belugalinser skylles, koges små 20 minutter i 2 dl vand og blandes afdryppet med 1-2 spsk. skovbæreddike (fra Nordic vinegar) eller en anden mild og aromatisk frugteddike. Blandes med små bidder af (skrællet) æble og en lille håndfuld groft hakkede peanuts eller smuttede mandler.

Blå blomst fra marken

Så lærte jeg det! Sidste år efterspurgte jeg cikorie i planteskolerne, efterlyste den også i flere gartnerier, men der var ikke bid. Den plante kunne ingen klare – men efterhånden ved jeg da også hvorfor! Den vokser jo vildt på marken og i grøftekanter, og den er meget almindelig her i i Østdanmark. Og i år, netop i juli/august lyser de smukke blå blomster op mellem alt det grønne. Men de er ike sådan til at plukke, de er seje, enten skal de trækkes op med rod  – og det kræver kræfter – eller man skal have en saks i lommen. Men nu, sidst i august, var jeg sørme heldig, fandt en cikorie i Grennesminde, det dejlige økologiske gartneri. Købte planten for blomsternes skyld og plantede den ud ved hækken – er spændt på om den vil blomstre næste år. Den sidste blomst pynter nu på min sensommer-kartoffelsalat. Foruden mine egne kartofler bruger jeg hvad jeg har her sidst i august: portulak (lige under cikorieblomsten), sankthansurt i strimler, skotsk lostilk og bibernelle (se under “nye venner” ) og et rundhåndet drys af de smukke og lækreblomsterknopper af min løgplante Allium angulosum med tilnavnet “Summer Beauty”. Og ellers? – bare peber fra kværn, et par stænk avocadoolie og mild æblecider eddike.

Kartoffelsalat med cikorieblomst og grønt fra sensommerhaven

 

Sæson for basilikum og is

Denne sommer har ikke fristet mig til at finde på nye is-opskrifter, men de gode gamle har også godt af et twist. Basilikum-is er en af mine favoritter, ikke mindst fordi den får en konsistens som gammeldags mælkeis og minder mig om barndommens ferier sydpå, hvor vi stod i kø ved gadens isvogne. Men i stedet for grøn basilikum bruger jeg den med røde blade. Et drys solbær klæder isen forresten godt!

  • 2 æggeblommer
  • 100g lys rørsukker
  • 3 dl mini- eller skummetmælk
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 stor håndfuld basilikumblade

Pisk æggeblommer og sukker til en tyk creme. Bring mælk i kog med fløde og fint klippede basilikumblade, og pisk blandingen i æggecremen. Afkøl massen og frys den – helst i en ismaskine. Det lønner sig at anskaffe en ismaskine, men selvfølgeligt kan du fryse isen i en skål under hyppig omrøring/piskning.

Delikat is med rød basilikum