Viola cornuta, mit oktoberfund

Det blæser en del, der er finregn, og de fleste vil hurtigt hjem denne sidste sene mørke eftermiddag i oktober. I et hjørne ved min lokale supermarked opdagede jeg en hylde med forblæste, delvist allerede udtørrede planter – mest lyng, men der var også et par små potter med hornvioler. Viola cornuta. Sådan en skulle med hjem! Om foråret har jeg flere i haven, mange kan nemlig overvintre, de kommer igen og jeg bruger dem gerne som spiselig pynt på salat og kager. Denne oktoberskønhed planter jeg ud i et beskyttet hjørne, håber at se den på ny næste år.

Denne smukke hornviol reddede jeg fra blæst og regn

Oktobersmovs

Fintsnittet rød spidskål, saltede mandler, to smukke blomster af den utrættelige storkenæb og en lillebitte buket Sankthans urt – en salat kan være så nem, så delikat og så smuk – jeg synes at denne fjerner ethvert tilløb til oktobertristesse. Der skal en dressing til, selvfølgelig. Jeg bruger en stor skefuld (eller to) af min hjemmelavede kvædegelé. Opskriften finder du under “Duften af jul” fra den 25. december 2015! Men geléen, jeg lavde sidste år, altså i 2016, blev ikke så stiv som ønsket 😰 Alligevel er jeg glad at jeg ikke prøvede at gøre den stivere, altså koge den op igen. Den let flydende konsistens gør den nemlig til en herlig salatdressing!

Smuk, delikat og meget enkel oktobersalat af rød spidskål, saltmandler og blomster fra haven. Den halve figen kan udelades, men smager godt til, spises med teske