Regnvejrsbuket

Det regner. Igen, igen. Og mine smukke hjulkroneblomster hænger med hovedet, så jeg spænede ud og klippede mig en gren til vasen i vindueskarmen. Så er der noget rart at kikke på, og noget smukt at drysse på salat eller smørrebrød – en hjulkroneblomst eller to på en leverpostejmad er en klassiker.

Redningsplanken

Alle bør have en redningsplanke til de dage hvor man enten har travlt eller bare ikke gider at lave (sund) mad. Hvad jeg mener med redningsplanken? Såmænd de tre ting, jeg altid har i huset, og som jeg så varmt kan anbefale. Hos mig er det belugalinser, de små sorte, som hedder sådan fordi de (med lidt god vilje) ligner Beluga kaviar. Desuden æbler. Og peanuts. Linserne kan byttes ud med sort quinoa, æblerne med pærer og peanuts med mandler, de er også sundere! Så der er mangle muligheder for variation. Jeg elsker salaten solo, men den er også fin til et stykke varmrøget makrel eller en rest stegt kylling. Prikken over i- et lige nu er mine sidste hjulkroneblomster.

Selve salaten laves i et snuptag. 1 dl Belugalinser skylles, koges små 20 minutter i 2 dl vand og blandes afdryppet med 1-2 spsk. skovbæreddike (fra Nordic vinegar) eller en anden mild og aromatisk frugteddike. Blandes med små bidder af (skrællet) æble og en lille håndfuld groft hakkede peanuts eller smuttede mandler.

Blå blomst fra marken

Så lærte jeg det! Sidste år efterspurgte jeg cikorie i planteskolerne, efterlyste den også i flere gartnerier, men der var ikke bid. Den plante kunne ingen klare – men efterhånden ved jeg da også hvorfor! Den vokser jo vildt på marken og i grøftekanter, og den er meget almindelig her i i Østdanmark. Og i år, netop i juli/august lyser de smukke blå blomster op mellem alt det grønne. Men de er ike sådan til at plukke, de er seje, enten skal de trækkes op med rod  – og det kræver kræfter – eller man skal have en saks i lommen. Men nu, sidst i august, var jeg sørme heldig, fandt en cikorie i Grennesminde, det dejlige økologiske gartneri. Købte planten for blomsternes skyld og plantede den ud ved hækken – er spændt på om den vil blomstre næste år. Den sidste blomst pynter nu på min sensommer-kartoffelsalat. Foruden mine egne kartofler bruger jeg hvad jeg har her sidst i august: portulak (lige under cikorieblomsten), sankthansurt i strimler, skotsk lostilk og bibernelle (se under “nye venner” ) og et rundhåndet drys af de smukke og lækreblomsterknopper af min løgplante Allium angulosum med tilnavnet “Summer Beauty”. Og ellers? – bare peber fra kværn, et par stænk avocadoolie og mild æblecider eddike.

Kartoffelsalat med cikorieblomst og grønt fra sensommerhaven

 

Sæson for basilikum og is

Denne sommer har ikke fristet mig til at finde på nye is-opskrifter, men de gode gamle har også godt af et twist. Basilikum-is er en af mine favoritter, ikke mindst fordi den får en konsistens som gammeldags mælkeis og minder mig om barndommens ferier sydpå, hvor vi stod i kø ved gadens isvogne. Men i stedet for grøn basilikum bruger jeg den med røde blade. Et drys solbær klæder isen forresten godt!

  • 2 æggeblommer
  • 100g lys rørsukker
  • 3 dl mini- eller skummetmælk
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 stor håndfuld basilikumblade

Pisk æggeblommer og sukker til en tyk creme. Bring mælk i kog med fløde og fint klippede basilikumblade, og pisk blandingen i æggecremen. Afkøl massen og frys den – helst i en ismaskine. Det lønner sig at anskaffe en ismaskine, men selvfølgeligt kan du fryse isen i en skål under hyppig omrøring/piskning.

Delikat is med rød basilikum