deja-vu: havens hindbær

Dejligt, men også en smule mærkeligt at opleve, at det er det samme syn, de samme billeder jeg falder for. Mine efterårshindbær er tidligt på den, frister til plukning allerede nu på augustmånedens sidste dag.

Dejlige efterårshindbær
Dejlige efterårshindbær

Har fotograferet dem og tænkte deja vu, dem har du da set og fotograferet før … men pyt! Hindbær er bare noget af det fineste, man kan have i haven (synes jeg). Fra hånden i munden – det er det allerbedste, eller som pålæg – mange bær på en skive godt brød, som en anderledes hindbærsnitte (se opskriften fra 22. september 2015). De bær, jeg plukkede i dag, var flotte og store – jeg tænkte straks at de skulle farseres – og lavede en lille luksus-tallerken til mig selv: puttede lidt blåskimmelost i hvert bær og spiste dem med en skive godt brød ved siden af.

Konfekt fra haven - hindbær med blåskimmelost
Konfekt fra haven – hindbær med blåskimmelost

Genbrug dine urter

Måtte kassere min dild. Og min fennikel. De var vokset mig over hovedet, helt bogstaveligt. For meget sol, for lidt vand og ingen kærlige hænder til at plukke den daglige buket. Men stilkene kommer til værdighed når der skal grilles/ fyres op i brændeovn senere – de giver nemlig dejlig duft og smag når de smides i gløderne.

Smid tørrede kviste af dild og fennikel på gløder når du griller eller fyrer op
Smid tørrede kviste af dild og fennikel på gløder når du griller eller fyrer op

Fritter med squash

I USA siger man squash, i Italien zucchino og i Frankrig og England siger de courgette og  på latin hedder grøntsagen Cucurbita pepo. Den hører til græskarfamilien og har højsæson nu. Planten er utroligt frodig, når det er varmt, både dag og nat, kan hver squash vokse 7 cm i løbet af et døgn! I år orkede jeg ikke at dyrke dem selv, køber en squash ad gangen i mit økologiske gartneri (Grennesminde). Jeg tog en mellemstor sidst, den vejede 1,2 kg, så der er til mange retter. I dag lavede jeg fritter, små pandekager, en prøve til søndagsbrunch – og de er lækre, både varme og kolde! Du skal bruge 180-200 g squash som rives groft og blandes med 1 tsk. havsalt i en si. Lad alt trække 5-10 minutter, pres strimlerne fri for væde og rør dem i en skål sammen med 1 æg, 1-2 spsk. hakket persille og 2 spsk. mel. Smelt lidt smør på en pande, kom skefulde af massen på og steg fritterne ved jævn varme, 4-5 minutter på hver side.

Revet squash, æg og mel, mere behøves ikke til lækre fritter
Revet squash, æg og mel, mere behøves ikke til  fritter
Steg fritterne langsomt i lidt smeltet smør
Steg fritterne langsomt i lidt smeltet smør
Spis fritterne varme, lune eller kolde, fx med tomater
Spis fritterne varme eller kolde, fx med tomatsalat