Min yndlingskulør: BLÅ

Øv, tænkte jeg, det var da ingen stor høst! Min blå skuffelse ?!- nej, faktisk ingen skuffelse, kartoffelpotten var bare ikke stor nok, og jeg ville ikke vente længere – 400 g lækre blå kartofler har jeg høstet! Ville have lavet chips, men det var for varmt til at tænde for ovnen i køkkenet. Så det blev til et par kartoffelmadder, som ser ret dramatiske ud, men som smager forrygende!! Og hvad kan være nemmere – kartoflerne koges med skræl (som alle økologiske). Skæres afkølet i skiver, som lægges på groft rugbrød, smurt med grøn pesto. (Her bruger jeg en færdigrørt fra Løgismose, fås i Netto) Lidt flagesalt på toppen … mere behøves ikke 🙂

Smukke blå kartofler
Smukke blå kartofler
Superlækker kartoffelmad
Superlækker kartoffelmad

Melonsorbet

Meloner er sommerens nemmeste dessert. Frugtkødet smager bedst afkølet, skåret i terninger eller både og gerne med friske bær til – jordbær, hindbær, blåbær eller rysteribs. Men jeg sætter også meget pris på melon fra fryseren og da helst med spiselige blomster til. De smukke (men let bitre) appelsintagetes matcher melonsorbet forrygende godt.

Læskende og smuk sorbet af cantaloupmelon med appelsintagetes
Læskende og smuk sorbet af cantaloupmelon med appelsintagetes

Start med at koge en lage af 1,5 dl vand og 150 g lys rørsukker, tilsat en lang strimmel citronskal (fra en økologisk frugt). Lad lagen blive kold. Halver 1-2 cantaloupmeloner med orangefarvet kød, fjern kernerne og skær frugtkødet i terninger, du skal bruge ca. 500 g. Blend melonkød med den kolde sukkerlage og 1 dl citronsaft (helst siet) og frys blandingen. Nemmest i en ismaskine. MEN her er en god fidus: Fyld blandingen i en stor frysepose, luk den, og læg den i fryseren. Nu skal du kramme og nulre posen med jævne mellemrum til massen har sorbet-konsistens.

Efterligning anbefales

Sommermad skal være let, lækker, sund og smuk at se på (synes jeg). Desuden må den ikke kræve de store armsving. Prøv en af mine favoritter til frokost. Til hver dækkes en skive godt, groft rugbrød med moset avocadokød, smagt til med et par dråber citronsaft og rigeligt friskklippet dild. Måske også et par saltflager. Dertil rucola fra haven (eller altankassen).

Lækker sommerfrokost: rugbrød med avocado, dild og rucola
Lækker sommerfrokost: rugbrød med avocado, dild og rucola

Husk de vilde jordbær

Skovjordbær, vilde jordbær – vist de lækreste bær, du kan plukke nu. Jeg skrev om dem på næsten samme tid sidste år – så her er bare en reminder. Hos mig er de efterhånden blevet til en flot bunddække. Håber at min rare nabo får held med sig, han har hjembragt små vilde jordbærpanter fra sommerhusgrunden i Sverige,  de skal danne en smuk bræmme mellem hans have og den kommunale sti.

Smukke vilde jordbær
Smukke vilde jordbær