Kartoffelblomst

Sikke en glæde, jeg har fået min første kartoffelblomst. Altså ikke en opstammet Solanum  fra planteskolen, men fra mine blå Congo kartofler i krukken. Der er god tid til jeg kan høste blå knolde, men det er nu ikke værst med forventningens glæde!

Nu blomstrer den første af mine blå kartofler
Nu blomstrer den første af mine blå kartofler

Pesto eller salsa?

Hvad skal jeg gøre med min rucola … har den i salatskålen, spiser den i sandwich, dækket med god spegeskinke eller skiver af kogte nye kartofler og selvfølgeligt har jeg brugt den til pesto, både som solist og med basilikum (og valnøddekerner fra min fryser, de er meget bedre end købte pinjekerner!!) Men nu har jeg fundet frem til en ny favorit: rucola som smørepålæg. En slags pesto. En slags salsa –  altså en kraftig krydret mellemamerikansk sauce – dog slet ikke så flydende som begrebet sauce er for os nordboer.

Du skal bruge 50-70 g rucola, 50 g parmesan i et helt stykke og 6-8 syltede tomater, se opskriften under “simpel luksus” fra den 7. juni. Alternativt kan du købe soltørrede tomater i olie, brug da 4-5 stk. Hak skyllet rucola, parmesan og tomater med en kniv før det hele blendes sammen med ca. 1 spsk olie fra tomaterne. 

Pikant rucolapesto - salsa på grovbolle
Pikant rucolapesto – salsa på grovbolle
Friskplukket rucola, parmesan og hjemmesyltede tomater
Friskplukket rucola, parmesan og hjemmesyltede tomater

Mit grønne bladkompagni

Salat  er noget af det mest taknemmelige at have i altankasser. Der er kun et problem, nemlig at man må lære at begrænse sig, ikke så eller plante for mange slags. Jeg kan dårligt nå at plukke rucola, Eruca sativa, så hurtigt, som den vokser, men mine blade er mere runde, de ligner slet ikke de smalle, fint takkede, som supermarked eller grønthandleren har. Måske fordi jeg har sået rucolafrø? Jeg har også en altankasse med rucola, købt som små økologiske planter i et gartneri, og de ser helt “rigtige” ud. Alligevel –  smagen er den samme, skarp og pebret. Husk at efterlade et par cm af planten når du plukker, så dannes der hurtigt nye blade. Mizuna, Brassica rapa, har mere mild smag end rucola og bladene er smukt  fligede. Min er hurtigt gået i blomst, men de små gule blomster kan spises og pynter fint i salatskålen eller på smørrebrød. Jeg har også sået et par blandede salatfrø mellem mine pibeløg i altankassen og der er rigeligt til en lille husholdning, så der bliver ingen madspild her 😉

Spirende rucola
Spirende rucola
sået rucola fra min have
sået rucola fra min have
Mizuna med blomsterdrys
Mizuna med blomsterdrys
Blomstrende Mizuna
Blomstrende Mizuna

Simpel luksus

Endnu kan jeg ikke plukke mine egne tomater, men tager forskud på glæderne med små San Marzano tomater fra supermarkedet. De halveres, indmaden tages ud med en teske og tomaterne lægges i et oliepenslet fad. Drys med 2 tsk. rørsukker, blandet med 1 tsk. saltflager og 2 tsk. timianblade. Bag tomaterne i en 100° varm ovn i ca. 1,5 time. Fordel dem afkølet i glas med klippet rosmarin og et par spsk. kapers. Tilsæt 3 spsk. vineddike og fyld op med din yndlingsolie. Spis tomaterne med bidder af ægte fetaost, et par kviste krydderurter, fx fennikel og dild, rucola og spæde spinatblade. Dertil ristet brød, smurt med pesto, hjemmelavet eller købt. Enkel og forrygende lækker – simpel luksus!

Tomater halveres og udhules
Tomater halveres og udhules

semi tomater 2semi tomater 3 simpel luksus