Duften af sol og sommer

Det er koldt på denne sidste februardag og der varsles nattefrost og (tø)sne. Øv! Som trøst søgte og fandt jeg sommerbilledet af min olivenurt. Santolina viridis – den bør du huske, når du snart inspicerer det grønne udbud på planteskolen. Eller bare oser rundt i et gartneri. Min olivenurt ser lidt trist ud lige nu, derfor får du junibilledet. Men den skal nok komme sig igen. Og den dufter helt vidunderligt af solmodne oliven. Det  er lidt som at være sydpå, som at være på sommerferie.  Klippes over pasta eller nye kartofler. Kan også stødes sammen med flagesalt og bliver da til et spændende krydderi når der bliver tid til at grille igen. Men det mest forrygende (for mig) er altså duften, det er svært at lade være at køre hånden igennem det grønne.

Duftende olivenurt
Duftende olivenurt

Hej igen

Hej igen, kære kommen! Det lyder fjollet, men man – jeg – bliver altid så glad når der viser sig nyt liv i de gamle urtekrukker. Rabarber og kvan kommer altid frem ved denne tid, men at det går så stærkt med min kommen  – det kom bag på mig. Jeg holder meget af kommen, dens fligede grønne skud minder om gulerøddernes top, og de kan snildt bruges som lækkert grønt drys senere på året, lige som persille eller kørvel.  Og sidst på sommeren får kommen dejlige hvide blomsterstande – hvis du tørrer dem kan du høste dine egne kommenfrø. Så der er mange gode grunde til at få sig en kommenplante.

Smukke nye skud af Carum carvi, af kommen
Smukke nye skud af Carum carvi, af kommen
Kommenplanten får flotte hvide blomsterstande
Kommenplanten får flotte hvide blomsterstande

Blomkål og marcipan

Det lyder lidt mystisk, men blomkål og marcipan klæder faktisk hinanden! Meget! Så hvis du har en rest marcipan fra julen  skulle du prøve denne lækre, blide, aromatiske suppe. Den er fin som hovedret til to med brød eller (hjemmelavede!!) chips til. Og den gør sig flot som en slags tapas i små skåle på en buffet. Suppen er lidt bleg, så jeg pepper den op med et rundhåndet drys ristede birkes – og de knasende frø er det perfekte tilbehør (synes jeg).

Blomkålsuppe med marcipan

  • buketter af  1/2 blomkål, 275 g eller lidt mere
  • 5 dl vand
  • 1 dl mælk, fx minimælk
  • 50 g marcipan (ren rå marcipan mindst 60% mandler)
  • en skefuld mørk birkes

Kog blomkålsbuketter i vand, tilsæt mælk og små bidder marcipan. Blandingen skal koges i 15-20 minutter. Afkøles og pureres i en blender. Smag om ønsket til med lidt salt – jeg synes ikke, at det er nødvendigt, foretrækker den blide, ganske svagt sødlige mandelsmag, suppen har. Rist birkes let på en tør pande, de skal lige begynde at poppe. Afkøles før de drysses over suppen.

Blomkålsuppe med mandelsmag og birkesdrys
Blomkålsuppe med mandelsmag og birkesdrys

Vinterens lækreste chips

Det er snart slut med grønkål. Jeg har ikke min egen i år (som skrevet sidst), men der fås stadig flotte buketter med økologisk grønkål i gode supermarkeder. Så det er sidste udkald for de hjemmelavede superlækre knasende grønkålchips – og de er sandelig værd at prøve! Kan spises som de er, lige fra ovnen, fx til et glas øl eller vin som spændende snack. Eller drys dem over salaten.

Skyl en eller to bladstokke grundigt under den kolde hane, og tør dem godt i et viskestykke. Riv små buketter af bladene, læg dem på bagepapir på pladen, de må ikke ligge oven på hinanden. Dryp lidt jomfruolivenolie over og drys med en smule stødt eller knust chili. Tør grønkålsbuketterne i en 80° varm ovn (varmluft) i ca. 1 time.

Små buketter af grønkål kan blive til de skønneste chips
Små buketter af grønkål kan blive til de skønneste chips
Sprødt drys, lavet med grønkål
Sprødt drys, lavet med grønkål