Smagen af nytår

… eller bedre sagt: smag på nytår sammen med mig – alle I søde kvinder og milde mænd, som findes derude, uden for mit blogunivers. Skal jeg fortsætte? Jeg mangler respons, men pyt … jeg selv forsømmer også alt alt for tit at give ris eller ros. Men her er mit sidste påfund, en forrygende dejlig granatæblesnaps. Den laves på 5-7 dage og smager så godt, at jeg selv skal passe på med ikke at prøvesmage for meget 😆  – granatæblesnaps er nemlig en flot gave til søde kvinder og milde mænd (se ovenfor).

Du skal bruge 1 pænt stort granatæble, 1,5 spsk. lys rørsukker (almindelig sukker duer også), 1/2 flækket vaniljestang og 5 dl klar Brøndum akvavit eller vodka. Skær toppen (den lille “krone” af granatæblet, del den i kvarte og pil kernerne ud. Der bliver 250-270 g kerner. Kom dem i et sylteglas, tilsæt sukker,  vaniljestang og Brøndum/vodka, luk glasset, ryst blandingen og vent. Efter 5-7 dage er den rubinrøde væde klar til at blive hældt igennem en si. Granatæblekerner har afgivet både kulør og smag, men de smager stadig godt!, brug dem fx i salat.

Granatæblekerner har leveret smag og kulør
Granatæblekerner har leveret smag og kulør
Granatæblekerner, vanilje, sukker og vodka
Granatæblekerner, vanilje, sukker og vodka
Kernerne er sigtet fra, nu er nytårssnapsen klar
Kernerne er sigtet fra, nu er nytårssnapsen klar

Duften af jul

Vanilje og kanel, nelliker, stjerneanis, gran og appelsiner … dejlige juledufte. Men for mig er duften af kvæder den fineste ved denne tid. En skål med kvæder kan fylde rummet på forunderlig vis, det dufter … svært at beskrive, lidt af ananas og citron er det nærmeste, jeg kan komme på lige nu. De stenhårde frugter har mange tusinde års kulturhistorie bag sig; for de gamle grækere var de symbol for kærlighed, lykke og frugtbarhed og viet til kærlighedsgudinden Afrodite. Kvæder fås ikke i supermarked, men hos en etnisk grønthandler kan du ved denne tid altid finde pærekvæder. Frugterne ligner forvoksede pærer, deraf navnet. Grønthandleren får kvæderne fra Tyrkiet, men der vokser også kvædetræer herhjemme. De er bare ikke nemme at finde 🙁  Kvæder kan syltes, ovnbages, steges, koges til kompot og laves til sorbet. Og så giver de en pragtfuld strålende rød gelé, supernem at lave og herlig til kød, fx andesteg, og som fyld i pocherede halve æbler. Også lækker på ristet brød (og raffineret til rødkål!)

Kvædegelé: ca. 1 kg kvæder (3 pænt store frugter), 1,5 liter vand, saft af 1 citron og 600 g sukker (gerne lys rørsukker). Skær de vaskede kvæder med skræl og kernehus i mindre stykker, og kog dem meget møre i vand – det tager godt 1 time. Hæld blandingen i en si, beklædt med et stykke tyndt, skoldet stof. Lad saften dryppe af uden at presse kvædemassen. Du får ca. 8 dl saft. Bland den med citronsaft og sukker, og kog alt i 15-20 minutter. Jeg har kogt en halv flækket vaniljestang med,altså kun hylsteret, vaniljekornene havde jeg skrabet ud, men der er masser af smag og kraft i sådan en tømt vaniljestang.. Fordel den flydende gelé i små glas, de skal først lukkes når geléen er kold.

Duftende pærekvæder
Duftende pærekvæder
Smuk og herligt aromatisk kvædegelé
Smuk og herligt aromatisk kvædegelé

 

Julehapser

Jule(salat)hapser med blød gedesost, dadler og honning kan gøres klar i god tid
Jule(salat)hapser med blød gedeost, dadler og honning kan gøres klar i god tid

Superlækker og så nem! Når noget fungerer er der ikke grund til at lave det om for at “forbedre”, ikke sandt? Sprøde, let bitre blade af  julesalat smøres med lidt blød gedeost (fromage de chevre). Læg et par strimler af tørrede dadler på og dryp en smule honning over (brug akaciehonning eller lun lidt fast honning).

MEN – hvis du ikke er så vild med blød gedeost (som jeg) kan blid Gorgonzola også bruges. Og hvis du ikke kan li’ dadler … knuste, karamelliserede mandler er også fine som drys. MEN originalversionen er nu den mest lækre julehaps 🙂