Generalprøve på vinteren

Laurbærbusk i sne, svøbt ind i fiberdug kan den klare sig tæt ved husmuren
Laurbærbusk i sne, svøbt ind i fiberdug kan den klare sig tæt ved husmuren

I april skrev jeg om min laurbær, og den flotte busk har jeg værnet om både sommer og efterår og ikke mindst nu, hvor året går på hæld. Det er kun en uge siden at sneen væltede ned, den 23.november kunne jeg dårligt skovle mig ud af min indkørsel. Sne og frost til minus 10° snakkede de om i radio og tv … heldigvis nåede jeg at gå i gang i god tid,  havde pakket laurbærbusken ind i et beskyttende hylster af fiberdug fra byggemarkedet. Sne og frost er væk igen, til gengæld har vi fået masser af regn og også storm. Jeg har fjernet fiberdugen, men den ligger parat. Det bliver svært, måske umuligt, at få laurbærbusken igennem vinteren, men jeg prøver 😉

For mange chilier

Igen … sukkede jeg, da jeg plukkede chilier. Igen har jeg alt for mange forskellige i alt for mange krukker.  Det er svært at begrænse sig. Hot tomato, hot banana og hot carrot har jeg altid haft, de trives hos mig (jeg har intet drivhus), de er smukke, ikke for stærke og derfor meget nemme at bruge. Habanero og Jalapeno har kun givet få frugter sidste år, men jeg faldt for fristelsen igen i år – og var heller ikke mere heldig. Og så er der det med navnene – Pretty in purple og Jamaican bell – fine chilier, som jeg vil huske næste forår.

Mine grønne Satans kiss
Mine grønne Satans kiss

Og hvem kan stå for en chiliplante med navn Satans kiss, jeg kunne ikke. Desværre nåede mine chilier ikke at blive røde, men de runde grønne smager godt som snack;  jeg halverer dem, kradser indmaden ud med en teske og fylder chilierne med lidt gorgonzola. De modne røde er stærke, fyldes traditionelt med ansjoser og mozzarella, typisk for det sydlige Italien.

Otte slags chili fra haven: runde røde "hot tomato", ved siden af en rød "hot Taco" og fire røde samt en gul "hot banana". Yderst th "Santos Flame", en mild snack-chili. Nederst en gul Habanero, en lysegrøn Santa Fe og en mørkegrøn Jalapeno
Otte slags chili fra haven: runde røde “hot tomato”, ved siden af en rød “hot Taco” og fire røde samt en gul “hot banana”. Yderst th “Santos Flame”, en mild snack-chili. Nederst en gul Habanero, en lysegrøn Santa Fe og en mørkegrøn Jalapeno
Her tørres chilier på en radiator
Her tørres chilier på en radiator

Det bedste ved at have for mange chilier er, at de kan tørres. Giv dem et snit på langs med en lille spids kniv (eller brug et barberblad), luften skal nemlig ud af “kroppen”. Jeg lægger mine chilier oven på en radiator og vender dem hyppigt. Eller tørrer dem udbredt på et viskestykke, evt. i en svagt lun ovn (max. 30°).

Et lille udpluk tørrede chilier, for resten en god gave. Opbevar chilierne i et lukket glas, det ser flot ud og dufter spændende når du åbner det.
Et lille udpluk tørrede chilier, for resten en god gave. Opbevar chilierne i et lukket glas, det ser flot ud og dufter spændende når du åbner det.

 

Guf til fuglene

Så kom hun igen, min trofaste husfugl. Og ja, hun er den samme solsort! som du også kan se i mit indlæg “Februaræbler”. Nu er der jo andet end æbler, solsortene elsker, så jeg er begyndt at dyppe de kogler, jeg finder i skoven, i halvsmeltet palmin. Når den er stivnet hænger jeg koglerne op på hegnet. Den slags fugleguf kan købes, det gør jeg også, men det er nu sjovt at være på gør-det-selv holdet.

Lækre kogler til fugle (og egern)
Lækre kogler til fugle (og egern)
Min husfugl ved hvor der er godt at være og hvor der altid er æbleguf
Min husfugl ved hvor der er godt at være og hvor der altid er æbleguf