Råkost med kulør

Bolsjestribede rødbeder er små smukke, at jeg sjældent nænner at tilberede dem, spiser dem helst rå. Skræller bederne og skærer eller høvler dem i (næsten) papirtynde skiver. Vender dem med lidt skovbæreddike (Nordic Vinegar), den giver delikat sødme til bedernes lidt grove “jordsmag”. Et par dråber olie kan også tilsættes – MEN jeg synes, at den forstyrrer smagen her. Og der skal blot en skive godt brød med smør til, så får vi gavn af de vitaminer, som kun er fedtopløselige. Jeg serverer min kulørte bedesalat med en matchende blomst – katost, den blomstrer so flot igen netop nu sidst i oktober. Og så skal jeg/vi for resten have ovnbagt laks til …

stribede beder med matchende blomst af katost
stribede beder med matchende blomst af katost

 

Must have – næste år

Start NU! Start nu med at skrive ned hvad der var godt og hvad der har skuffet i årets løb. Jeg tænkte på planterne, men det falder mig lige ind, at det vist slet ikke er så tosset at gøre op med gode og mindre gode minder, som året har bragt (indtil nu) – uden bare at have livet i haven og i trivsel i krukkerne i tankerne. I dag startede jeg på min personlige “must have” liste.  Surkløver, Oxalis acetosella, den skal jeg have igen! Og den bør du også prøve.  I år faldt jeg for Oxalis rubra Rosita.  Den har graciøse rosa blomster på lange stilke, som pynter helt eventyrligt på et stykke godt brød med smør. De kløverlignende grønne blade er delikat syrlige, lækre i kryddersmør,  gode i salat og sandwich.  Det er også sjovt at følge blomsternes liv. Når dagen går på hæld eller det bare bliver overskyet lukker blomsterne sig og bladene folder sig sammen. I dag kom solen frem, og blomsterne tog imod lyset og åbnede sig. Se selv. Planten tåler ikke hård frost, men indtil da nyder jeg synet og smagen.

surkløverens blomster rækker ud mod solen
surkløverens blomster rækker ud mod solen

 

Græskarsuppe

Så kom årets første nattefrost, men den har kun ødelagt min citronverbena. Selv skyld, jeg burde have flyttet krukken tættere ind mod husmuren, ved siden af min tallerkensmækker, Tropaeolum majus. Den blomstrer stadig på livet løs, så den  skal pynte på min enkle Hokkaidosuppe. For resten smager blomsten også glimrende! De små orangerøde Hokkaido græskar har hovedsæson nu. De vejer omkring 1 kg, kødet er godt til suppe, men det bedste er, at skallen er sådan en flot “suppeterrin”, en  smuk serveringsskål. Du kan finde masser af opskrifter på græskarsuppe på nettet, min egen er meget enkel, simpel i bedste forstand. Det raffinerede tilsættes/drysses over til sidst: ristede mandler eller græskarkerner, ristede baconterninger, små klatter god pesto, en sjat kokosmælk, en skefuld piskefløde, eller fint klippet purløg.

  • 1 hakket løg
  • 10 g smør
  • frisk ingefær, skrællet og hakket, 1-2 spsk.
  • 1 stor tsk. karry
  • kødet af 1 Hokkaido græskar, 200 g uden kerner
  • 200 g skrællet kartoffel
  • 5,5 dl bouillon
  • 1-2 fed hvidløg

Svits løget i smør. Rør ingefær og karry i, tilsæt græskar- og kartoffelterninger, og spæd med bouillon. Kom de hele fed hvidløg i, og kog suppen under låg i ca. 1/2 time. Blend den, smag til med salt og peber og måske et par stænk citronsaft eller eddike. Og drys eller rør pynt i efter smag og humør.

Hovedret til to, gylden græskarsuppe med en smuk, spiselig blomst
Hovedret til to, gylden græskarsuppe med en smuk, spiselig blomst

 

 

Apropos op med humøret-salat

Det virker sikkert ikke hos alle, men jeg kommer altid i godt humør når jeg føler at jeg træner mine sensoriske evner. Begrebet sensorik kan jeg ikke finde i danske ordbøger, men jeg kender ordet fra tysk og blev introduceret i det sensoriske univers for næsten tyve år siden af den svenske kok og food designer Victor Waldenström. Han serverede for resten risotto på byg med stenbiderrogn og pesto.

Min salats fnuglette Quinoakorn føles svulmende rund i munden, en blød kontrast til de saftspændte, knasende sprøde æbler og de sprøde, men alligevel behageligt bløde og nærmest cremede valnøddekerner. Når man koncentrerer sig om at smage og føle er der simpelthen ikke plads til trist humør … 😆

Op med humøret-salat

Øv. Sådan en dag med silende regn og tunge skyer gør det svært at mobilisere lysten til at gå i køkkenet. Men man kan spise sig til godt humør –  fx med Quinoa, æbler og valnøddekerner! De fnuglette sorte frø matcher perfekt med saftige, sprøde oktoberæbler og nøddekerner. Quinoa har jeg altid i køkkenskabet, frøene findes i andre farver, til salat holder jeg mest af de sorte.

Guldborg og Cox Orange
Guldborg og Cox Orange

Jeg er så heldig at kunne samle æbler op fra græsplænen, både Guldborg og Cox Orange er drysset ned fra træerne. Og valnøddekerner har jeg taget ud af fryseren, min sidste pose med de lækre kerner. Så snart der er nye nødder i handelen knækker jeg dem og fryser kerner i små portioner. Det lønner sig!

sund og lækker frokostsalat
sund og lækker frokostsalat

Kom 1 dl sort Quinoa i en si, skyl frøene godt igennem under den kolde hane og bland dem i en lille gryde med 2 dl vand. Tilsæt et nip salt og kog sagte 15-20 minutter. Bland frøene lune eller kolde med æbleterninger og groft hakkede valnøddekerner. Hvor meget? Så meget du har/har lyst til. Jeg klemmer saften af en clementin over min salat. Citronsaft, rørt med lidt honning er også fin. (Her er Quinoa til to personer/to dage)