Den sidste septembersalat

Her til morgen gik jeg min sædvanlige havetur, inspicerede mine krukker, flyttede chilierne fra skyggen ind til solen, glædede mig over nye blomster på de hvide stokroser (det havde jeg ikke forventet!) og at blomsterkarsen i løbet af den kolde nat  har kunnet frembringe sådan en smuk ny blomst. Plukkede hist og pist og kan nu glæde mig over en dejlig salattallerken. Blomsterkarsens (tallerkensmækker) orangerøde blomst supplerer jeg med  den sidste lyseblå hjulkroneblomst og et par småbitte rosa blomsterstande og  blade fra min Skt. Hans urt kom også med. Der er desuden havesyreblade, surkløver og fine små rucolablade. Det blev til en næsten poetisk tallerken … jeg tror slet ikke, at jeg vil lave en dressing til … jeg nøjes med smagsnuancerne og supplerer med en skive godt brød.

friskplukket sensommer-salat
friskplukket sensommer-salat

Tomatketchup

Det er ikke nogen almindelig ketchup, mere en tyktflydende krydret sovs på basis af tomater, men jeg bruger den som ketchup. Ikke til pølser, men til pålæg, både til en rest steg og en frikadellemad. Jeg smører min ketchup på tortilla wraps  og på kylling og fersk laksefilet før de kommer  i ovnen. Og jeg elsker den på ristet (surdejs)brød! Find dine egne favoritter, og prøv min ketchup når du har mange tomater, måske for mange overmodne, nogle runkne, ikke så pæne … Brug flest af de røde, men du kan sagtens blande med andre farver.

Du skal bruge ca. 1 kg tomater, 300-350 g rørsukker (mindst hvis tomaterne er meget søde), 1 lille stærk Habanero chili eller 2 små røde chilier, 1 dl vineddike og 1 spsk. thailandsk fishsauce. Skyl tomaterne og skær dem i mindre stykker. Blend tomater med hakket chili (uden kerner!). Mos pureen gennem en si i en gryde – den bør være lav, bred og tykbundet. Bring blandingen i kog, tilsæt rørsukker, vineddike og fishsauce, og lad alt snurre uden låg på gryden i ca. 45 minutter. Rør hyppigt. Fyld den tyknede tomatsauce på et glas (3/4 liter), og opbevar ketchuppen i køleskabet.

tomater til ketchup
tomater til ketchup

 

hjemmelavet tomatketchup
hjemmelavet tomatketchup

Årets sidste hindbærsnitte

Efterårshindbær er de lækreste, synes jeg.

mine efterårshindbær
mine efterårshindbær

Det er lidt som med de vilde jordbær, fra hånden i munden er næsten bedst. Næsten … der er jo det med en hindbærsnitte. Altså ikke noget med sprød dej og hindbærsyltetøj og glasur – nej da, jeg tænker på en snitte godt brød med smør og friske hindbær. Og mit smør er ikke almindeligt smør. Mit smør er sort! Det er så lækkert, at jeg gerne smører tykt på, men du kan bare skrabe … absolut værd at prøve selv om det ligner Nutella 😉

Sort smør: 4 spsk.balsamicoeddike, 2 spsk. rødvin (kraftig og tør), 90 g smør.

Kog eddike og vin ind til en trediedel i en lille gryde. Rør små stykker smør i, rør, til du får en cremet masse.Hæld den i en skål, afkøl under jævnlig omrøring, og opbevar smørret under låg i køleskabet.

almindeligvis smører jeg ikke tykt på, men mit sorte smør er undtagelsen
almindeligvis smører jeg ikke tykt på, men mit sorte smør er undtagelsen

Tomathistorier

En tomat er ikke bare en tomat, en god tomat har et navn. Og tomatnavne er spøjse, kan være det. Jeg havde ikke hørt om voyage = rejsetomater før jeg plukkede dem i mit økologiske favoritgartneri Grennesminde. Rejsetomater består af mange “fed” tomat, de ses forrest på billedet. Hvorfor hedder en tomat en rejsetomat? Såmænd fordi den i gamle dage var den proviant (eller en del af den), som Indios i Guatemala gav deres budbringere med på vejen. De enkelte “tomatknolde” kan nemt brækkes fra hinanden uden at tabe saft. Og de smager skønt. De små gule tomater hedder Yellow submarine, eller også yellow pear. De har pærefacon, og efter sigende har de allerede været omtalt i urtebøger fra det 16.Århundrede. De er meget lækre, dejligt søde. De mørke tomater, halvt violette, halvt grønne, hedder Indigo Rose. En ny sort fra Oregon i USA, skal være den første “blå” tomat. Frugterne danner naturlige farvestoffer, sådan som vi kender det fra brombær og solbær, men de bliver kun blå på den side, som vender mod solen. På den modsatte side er de først grønne, senere rødgule. De store flade grønne tomater med udprægede striber hedder Aunt Ruby´s Green og stammer oprindeligt fra Tyskland. Ruby Arnold døde i 1997 og donerede  frø af disse velsmagende tomater, som hendes bedstefar havde taget med til USA, til organisationen Seed Saver Exchange. Øverst ses tre tomater af sorten Opalka. Meget kødfulde tomater med intens smag, de har så godt som ingen kerner,  kan bruges rå og i saucer. Disse tomater tog den polske udvandrerfamilie Opalka med sig til USA. Og så er der to San Marzano, en rød og en grøn, de klassiske italienske pastatomater, glimrende til alle tomatretter.  Navnet kommer fra San Marzano sul Sarno ved Napoli. 

økologiske tomater, 6 slags
økologiske tomater, 6 slags

Hurra for de grønne tomater

Grønt er godt, og rødt er giftigt. Tænk, sådan var det engang med tomater. De grønne blev syltet og de røde landede på møddingen. Heldigvis ved vi bedre nu. Grønne tomater kan man få til at rødme i vindueskarmen, den skal være sydvestvendt. Men hvorfor dog det, grønne tomater er en lækkerbisken – min marmeladefavorit. Skarpt forfulgt af stegte grønne tomater, sådan som de spises i USA: tykke skiver af grønne tomater dyppes først i sammenpisket æg og dernæst i brødkrummer eller groft majsmel (polenta) og steges gyldne  smør. Spises med bacon og spejlæg eller bare på ristet brød.

Min grønne tomatmarmelade kan du nemt bliver forfalden til, jeg er. Jeg elsker den à la tapas på ristet rugbrød, gerne smurt med blød gedeost. Og den er også herlig til grillet kød.

Grøn tomatmarmelade

  • 500 g grønne tomater
  • 1 grøn chili, styrke 5-7
  • 1 økologisk citron
  • 1/2 dl vand
  • 220 g lys økologisk rørsukker

Skær de vaskede tomater i halve eller kvarte og dernæst i tynde skiver. Del den vaskede citron i kvarte og skær dem i tynde skiver. Skær den flækkede chili i fine strimler og kasser kernerne. Bland alt i en tykbundet gryde, tilsæt vand, og bring blandingen sagte i kog. Efter 20 minutter tilsættes rørsukker og alt snurrer videre under jævnlig omrøring i ca. 1/2 time. Fyld marmeladen i et sylteglas, 1/2 liter, og opbevar det i køleskab.

grønne tomater med citron og chili
grønne tomater med citron og chili
aromatisk tomatmarmelade
aromatisk tomatmarmelade
ristet rugbrød med blød gedeost og tomatmarmelade
ristet rugbrød med blød gedeost og tomatmarmelade

Fortrydelsesret

Nogle gange må man holde sig tilbage. Desværre. I dag ville jeg lave marmelade af grønne tomater, den elsker jeg nemlig. Men denne søndag, som almindeligvis er som skabt til  køkkenhygge, den gik i spåner på grund af lørdagens voldsomme regn og de kraftige stormstød i dag.  Efter oprydningen kunne jeg jo gå i gang, men … hvem vil skære så flotte grønne tomater i stykker … ikke jeg. I næste uge tager jeg mig af mine almindelige runde grønne tomater og fortæller mere.

grønne tomater er ikke bare grønne og fås i alskens former
grønne tomater er ikke bare grønne og fås i alskens former