Apropos junidessert

Sådan en koncentreret, sødet rabarbersaft med jordbær er ikke blot flot i glas, den er også fin i suppetallerkener. Og det er slet ikke så ringe at pynte med en klump god vaniljeis i stedet for en spiselig blomst. (Begge dele duer nu også, synes jeg).

koldskål på ny manér, sød rabarbersaft med aromatiske jordbær
koldskål på ny manér, sød rabarbersaft med aromatiske jordbær

Den smukkeste junidessert

Så smuk og læskende og bare dejlig – kold dessertsuppe med jordbær. Enkel og raffineret på en gang. Du skal bruge sødet rabarbersaft, mindst 1 dl pr.person, se opskriften på saftevand med rabarber. Desuden søde danske jordbær, som nippes og skæres i skiver.  Bland bær og den søde (naturligvis ufortyndede) rabarbersaft i smukke glas, og server desserten med ske og gerne også en spiselig blomst – her bruger jeg den flotte katostblomst, bedre sagt: en blomst af min moskus-katost (Malva moschata)

jordbær i koncentreret sød rabarbersaft, en herlig dessert
jordbær i koncentreret sød rabarbersaft, en herlig dessert

Min junifavorit

Det er måske en smule forhastet at kåre sin junifavorit allerede nu, men jeg kan ikke  høste mine nye kartofler inden kalenderen siger juli … så det er og bliver en jordbærmad, som er min junifavorit: dejligt surdejsbrød, hjemmebagt eller som her fra Grennesminde’s økologiske bageri, blomstersmør og duftende, søde jordbær fra haven. Blomstersmør laver jeg året rundt. I foråret med både marts- og hornvioler, lige nu med den skønne appelsintagetes (Tagetes tenuifolia) og senere på sommeren med flere blandede krydderurte-blomster. Appelsintagetes dufter vidunderligt af appelsin (som navnet jo siger), der er også fin smag i bladene og blomsterne pynter meget. Blomsterne kan forresten være gule eller orange, bare vælg din favorit. Der er ingen opskrift på min junifavorit, du skal blot lade dig inspirere: Rør lidt blødt smør med et par blomsterhoveder og blade, klippet med en saks, og krydr gerne med et par dråber citronsaft. Smør brødet og spis jordbær til eller skær dem i skiver og læg dem på brødet. 

jordbær i krukke
jordbær i krukke
en dejlig jordbærsnitte med blomstersmør og  søde bær
en dejlig jordbærsnitte med blomstersmør og søde bær
duftende appelsintagetes med gule blomster
duftende appelsintagetes med gule blomster

Lidt om kvan

 

Kvan (Angelica archangelica) er en imponerende, robust og hurtigtvoksende skærmplante. Jeg havde ikke troet, at sådan en majestætisk urt  vil trives i en krukke, men det gør den. Sidste vinter skar jeg planten tilbage, og allerede i det tidlige forår dukkede små grønne bladskud op og nu vokser den bare derudad. Prøv at se, sammenlign min kvan fra januar og fra april i Gensynsglæde og Statustid.

Kvan er en nordisk urt, både lægeplante og krydderurt; vikingerne har dyrket den i stor stil og brugte den som vitaminrig grøntsag. Det kan vi også, kvan er glimrende som “grøntsag” i marmelade og frugtkompot, og den går særdeles godt sammen med rabarber (se opskriften på rabarbersaft). Kvan neutraliserer tilmed oxalsyren i rabarber.

Noget af det mest spændende er kryddersnaps på kvan. Bare læg så mange friske grønne blade, som du har/vil plukke, i et sylteglas, brug gerne de nye skud. Fyld op med vodka eller klar Brøndum snaps og vent. Allerede efter 4-6 timer er væden blevet lidt lys grønligt, og den kan blive næsten irgrøn – afhængigt af  bladenes indhold af klorofyl. Efter to eller tre døgn sis bladene fra og kasseres. Kvansnapsen er nu drikkeklar, en smule sødlig og delikat krydret. Smagen holder sig, men kuløren falmer med tiden, bliver mere lysegul.

kvan stortrives i en krukke men husk at vande hyppigt
kvan stortrives i en krukke men husk at vande hyppigt
kvanblade i vodka
kvanblade i vodka

Saftevand med rabarber

Der er sæson for udeliv – nu, i det mindste har vi kalendersommer. Så det gælder om at udnytte de gode timer så længe man har dem. Det behøver ikke at blive til en grill-middag, en lille pause med en læskende drik er mindst lige så rart.

rabarber fra friland
rabarber fra friland

Jeg foreslår rabarbersaft. Der er højsæson for de røde stilke nu. Mine rabarberplanter i forhaven er  godt 20 år gamle, uhyre frodige, og de trænger hvert år til udtynding. De nyplantede rabarber, jeg har i krukker, har det glimrende, men de bør lades i fred i år. Altså – en stilk eller to kan trækkes op men ellers skal planterne have ro. Rabarbersaft er noget det lækreste, vi kan lave lige nu. Du skal bruge 1 kg rabarberstilke uden blade. Skyl stilkene, skær dem i stykker, 3-5 cm lange, og bland dem i en rustfrit stål gryde med 1/2 liter vand. Koges sagte i  ca. 20 minutter, derefter hældes det hele gennem en si. Lad være med at presse mosen, så bliver saften tyk og uklar. Mål den, og kog saften et par minutter med 2 spsk. sukker pr. dl væde. Du kan nøjes med 1 spsk. sukker pr. dl saft hvis du koger en stængel kvan med blade med. Jeg kan ikke forklare hvorfor – men sådan er det bare! Saften fortyndes efter smag med koldt poste- eller mineralvand. Kan også blandes med hvidvin. Og en sjat vodka er heller ikke værst – sent på dagen.

læskende og smuk  rabarbersaft
læskende og smuk rabarbersaft

 

Lidt at nippe af

Det er ikke værst at kunne nippe lidt af bordpynten – med andre ord, jeg holder meget af små spiselige buketter på spisebordet. Lige nu har jeg ikke så meget at vælge imellem, men der er fine blomster, hornvioler og bellis, blomstrende timian …  og snart kan de første purløgsblomster plukkes.

pluk selv-brøndkarse
pluk selv-brøndkarse

Brøndkarse (Nasturtium officinale) er min favorit som bordpynt, både med og uden de fine hvide blomster i midten af bladrosetten,men stænglerne bør ikke stå i vand i flere dage, de danner nemlig meget hurtigt lange, tynde hvide rødder. Men pyt med det, hvad der ikke er spist kan altid plantes ud igen! Når der dækkes op udendørs er det skønt med en krukke brøndkarse på bordet. Dens pebrede smag klarer fisk, fugl og bøf og bladene er sunde, indeholder meget C-vitamin, desuden A-vitamin og jern.

Ramsløg har fine hvide blomsterkroner  her i starten af juni, og blade med blomster er en yndig buket. Desværre kan den ikke nydes meget længere end et døgn før bladene begynder at falme og mister spændstigheden, men blomsterne klarer sig.

buket med ramsløgblomst, brøndkarse, bellis, hornvioler, timian og grønne jordbær
buket med ramsløgblomst, brøndkarse, bellis, hornvioler, timian og grønne jordbær

 

ramsløgblomster og ramsløgblade
ramsløgblomster og ramsløgblade