Forventningens glæde

Gensynsglæde eller forventningens glæde … hvilken er størst? Jeg kan ikke beslutte mig. Netop nu, på de sidste majdage, oplevede jeg nemlig et lille mirakel.  For mere end tre uger siden kom jeg  frø af Phaseolus vulgaris “Neckargold” i jord (i en altankasse). Frø af voksbønner – de gule bælge af Neckargold er i familie med Blauhilde, de blå bønner, jeg skrev om i marts. Jeg lagde frøene i vand et døgns tid for at fremme spiringen, håbede på varme dage, blev skuffet, flyttede altankassen frem og tilbage, så frøene ikke skulle drukne i den regn, denne maj gav os. Jeg var for tidligt på den! Ved det godt. Men tirsdag efter pinse tog jeg altankassen med bønnerne ind og placerede den under vinduet i mit bryggers – der er ca.20° i rummet. voksbønner spirer Og så skete miraklet. Fredag kom spirerne frem, lørdag viste sig de to første krøllede blade, og nu på søndag har de foldet sig ud … jeg kan dårligt få øjnene fra dem! De skal selvfølgeligt ud i det fri så snart (kalender)sommeren er til at stole på. Det bliver spændende at følge dem, mon de gule Neckargold kan leve op til Blauhildes frodighed …

 

så spirer "Neckargold"
så spirer “Neckargold”
efter et døgn
efter et døgn
og nu går det stærkt, voksbønne søndag
og nu går det stærkt, voksbønne søndag

Haveritualer

Til mine faste morgenritualer hører det at inspicere krukkerne for at se hvordan det står til. Mon de gule stangbønner snart spirer, hvor meget er kartoffeltoppene vokset, har den sarte citronverbena klaret nattens heftige regn … Undervejs napper jeg et grønt blad, især brøndkarse og havesyre er gode til at vække smagsløgene. Men det bedste er nu at nulre et blad og snuse til duften. Snuse til mynte, citronverbena, hvidløgsgræs, timian, merian … og til ambra.

Ambra (Artemisia abrotanum) er en lugteurt – som det blev kaldt  i gamle dage – omkring år 1800 hørte ambra til bønderhavernes fornemste duftplante. Jeg er glad for at have den i min krukkehave, nu på andet år. Den buskede plante ligner ikke noget særligt, jeg bruger den stort set ikke til noget i køkkenet, men den har en herlig duft af citron, tilsat lidt …måske er det kamfer, svært at beskrive, duften er bare meget behagelig, jeg kan dårligt lade være at køre hånden igennem bladene. De enkelte bladafsnit ligner dild, når man ser dem tæt på, men de er bitre. De kan bruges som krydderi til kød og saucer, ved jeg, men det har jeg endnu ikke selv prøvet. Har smidt en gren på grillkullene, det dufter godt. Og jeg vil også prøve at lægge en tørret kvist eller to i klædeskabet, det skulle holde møl væk, og det tror jeg på. Men som sagt – jeg bruger den som lugteurt, og den slags bør vi også have omkring os. Tilsyneladende kan hornvioler også li´Ambra, der kommer hele tiden nye til …

ambra , hornviolerd

Rabarbermuffins

Der er gang i mine tre rabarberkrukker. Man skal være varsom med bare at plukke løs – både første og andet år, men det går an at tage et par stængler. Ikke mindst når man husker ikke blot at tage men også at give, og her er det såmænd lidt ekstra gødning -jeg bruger organisk gødning fra Grennesminde, som er fremstillet af skræller fra sukkerroer. Mine første rabarber bruger jeg til disse nemme  og dejligt lette muffins .

Til 10 muffins

  • 125 g rensede rabarberstængler
  • 100 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1/4 tsk. natron
  • 30-40 g mandelflager (kokosflager duer også)
  • 50 g blødt smør
  • 60 g sukker (1/2 dl Stevia sukker kan bruges i stedet for!)
  • 1 æg, helst økologisk
  • 2 spsk. appelsinjuice

Skær rabarberstænglerne i fine snitter. Bland dem i en skål med mel, bagepulver, natron og mandelflager.

I en anden skål pisker du nu smør og sukker sammen. Pisk det hele æg og appelsinjuice i, og vend massen i mel- og rabarberblandingen. Rør med let hånd, ikke for voldsomt.

Fordel dejen i 10 papirforme og sæt dem på pladen i den 200° varme ovn. Hvis du har flere mandelflager kan du drysse dem på toppen af kagerne. Bag dem i 12-14 minutter. Prøv evt. med en nål, der må ikke blive dej hængende ved.

rabarber

så er dejen blandet og fyldt i forme
så er dejen blandet og fyldt i forme
friskbagt rabarbermuffin
friskbagt rabarbermuffin

 

Kom maj du søde milde

Ja, kom maj du søde milde, bring os sol. Lidt regn er også fin, men lad os slippe for storm og voldsomme byger. På inspektionsrunden blandt mine krukker kunne jeg ikke modstå fristelsen og nippede 17 slags grønt: et blad havesyre, et par “nåle” tripmadam, en tynd og fin rabarberstilk, en dusk brøndkarse, to blade skt. hans urt, et grønt og et violet, en kvist persille og en kvist dild, et blad fransk syre, en dusk fransk estragon, et bladskud ingefærmynte, et løvstikkeblad, et purløgsstrå med blomsterknop, merianblade, et grønt jordbær, et blad marokkansk mynte, en bellis og en selvsået hornviol. Det sjove er, at blandingen giver mening. Det hele kan kombineres til en spændende salat, som sparker  til smagsløgene. Kommer til at tænke på den forrygende kok Søren Gericke; for mange år siden rørte han blåbær i sin vildtpostejfars mens publikummet –  jeg var iblandt –  så undrende til. “Hvad der har sæson sammen passer også sammen” sagde han. Nemlig!

17 lækre fund fra krukkerne
17 lækre fund fra krukkerne