Min trofaste husfugl

min husfugl
min husfugl

I februar skrev jeg om husets solsort, som trofast ventede på sit daglige æble. Det får hun stadig, og andre solsorte er kommet til, men hun er efterhånden blevet næsten tam, hopper kun et skridt væk, når jeg lægger dagens æbleguf. Og nu er hun i gang med at bygge rede foran køkkenvinduet …

 

Laurbærhøst

Det er dejligt at høste laurbær, også helt bogstaveligt. De friske blade af ægte laurbær, Laurus nobilis, er nemlig et spændende krydderi, og den smukke laurbærbusk trives problemløst i en krukke på altan og terrasse, bare den får lys og læ og vandes jævnligt. Laurbærblade bruges sammen med persille- og timiankviste til den klassiske franske krydderbuket bouquet garni, som giver smag til supper, saucer og sammenkogte retter. Men de spiller også perfekt sammen med andre krydderier. Kom to laurbærblade, et stykke hel kanel og en stjerneanis i  en tefilterpose (eller et stykke gaze) og lad krydderierne trække med i tekanden. Og når kulden nærmer sig igen senere på året giver sådan en laurbærbuket også spændende smag til en toddy eller rødvinsgløgg. 

Laurbærblade, du selv tørrer, har finere kulør og mere smag end de fleste, du kan købe. Læg friske blade mellem to viskestykker/servietter, læg noget tungt oven på og vent. Vend bladene indimellem. Når de er helt tørre gemmes de i et glas, som stilles mørkt.

Laurbærsalt  klæder fugl, fisk og  grøntsager. Klip et pænt stort laurbærblad i stykker med en saks, selve bladribben skal ikke med. Stød bladstykkerne sammen med 1/4 tsk. havsaltflager,  og gnid dernæst evt.blandingen gennem en si. TIP: Lav gerne en større portion, det smukt smaragdgrønne salt er også en fin lille gave.

Laurbærsne er en raffineret og meget delikat mundfuld. Den skal ikke bruges som dessert,  er tænkt som en lille forfriskelse midt under en middag, gerne efter en hot hovedret. Alligevel – jeg elsker den også uden middag! Her er til to eller fire personer – der skal jo kun bruges en stor skefuld sne til hver, men det lønner sig at fordoble opskriften … Bring 2,5 dl vand i kog med 50 g sukker. Tilsæt 12 friske laurbærblade. Lad alt simre et par minutter mere og derefter trække under låg i et par timer. Tilsæt 1 spsk. siet citronsaft og 2,5 dl hvidvin (tør/halvtør), og afkøl blandingen et par timer i køleskab, evt. natten over. Sis og fryses. Om muligt i en ismaskine, ellers i en flad bakke, og så skal du jævnligt skrabe og røre  i massen.

laurbærsne
laurbærsne
laurbærsalt
laurbærsalt
her tørres laurbærblade
her tørres laurbærblade

Kartoffellyst

Blå himmel og solskin – og det ser ud til at vare ved, i det mindste endnu en uges tid,  så jeg vover det, lægger mine spirede kartofler i jord.

forspirede Folva
forspirede Folva

Altså ikke dem alle, men jeg vil gå i gang med to krukker.  Store letvægtskrukker er praktiske, de kan nemt flyttes rundt i takt med solen, så den kan varme jorden op. De sidste år har jeg dyrket Ditta, blå Congo og økologiske Elfe kartofler, i år er det Folva. Fra lægning til høst går der 80-100 dage, så hvis jeg er heldig kan jeg tage mine første nye kartofler op i starten af juli. Blå kartofler kunne kun fås i net med 2 kg, jeg var ved at opgive … men fik heldigvis en kartoffelfreak, som også kendte en kartoffelfreak, med på spøgen. Så der bliver også blå kartofler i år.

spirede Blå Congo
spirede Blå Congo

Kartofler skal forspires, de skal ligge lyst og lunt, og det tager et par uger før spirerne er tilpas. Fugt dem med en forstøver indimellem, altså hvis de ser skrumpne ud. Små eller mellemstore kartofler lægger jeg i æggebakker, store kommer i en papkasse.

tre spirede Folva er kommet i jord
tre spirede Folva er kommet i jord

Statustid

Jeg handler ikke med noget, men at gøre status er altid godt. Hvad har jeg i mine krukker, er der liv, hvad mangler … For at blive ved mine spiselige vækster – lige nu kan jeg næsten stå og se dem vokse – ramsløg og kvan spurter opad, mod lyset. Det generer dem ikke, at der har været nattefrost igen lige før påske og også nu, i påsken.

Mynterne er også ganske småt begyndt, havesyren forbavser mig, den vokser  hurtigt, men den franske skovsyre er mere sart, har brug for mere tid. Dens skjoldformede blade er endnu knapt på størrelse med neglen på min lillefinger, men de skal nok blive flotte. Løvstikke holder sig tilbage i år, der er kun nogle tykke røde spirer at se i urtepotten, men jeg kender den, er fortrøstningsfuld, den skal nok ture frem når den gider. Og så er der blomsterne, hornvioler, som har overvintret og nu dukker frem bl.a. i rabarberkrukken. Så fine som påskepynt.

Er det alt?  Nej da! Purløg, salvie og timian og vintersar og … Pibeløg og etageløg har også fået grønne toppe og der er endda allerede gang i min franske estragon. Mere om det hele en anden gang. Men bare se på min kvan nu og (gen)se billedet fra sidst i januar, den plante har sandeligt fået vokseværk. Ramsløg sælges i bakker i min lokale supermarked, håndplukkede blade står på etiketten …selvfølgeligt, hvordan ellers? Jeg plukkede mine egne og lavede lige en rulle ramsløgsmør til fryseren. Til grillsæsonen. Hvordan man gør står under Martsglæder.

 

ramsløgsmør
ramsløgsmør

 

kvan i påsken
kvan i påsken

 

påskepynt
påskepynt