Sej urt med pebret smag

Sar, eller bedre sagt vintersar (satureja montana) er en fin krydderurt, som er gået lidt i glemmebogen. Desværre. Netop nu, sidst i februarmåned, er der ikke meget at hente i mine urtepotter; jeg kan plukke et par salvieblade og timian står også trofast til rådighed, men ellers … der er sar, vintersar. Herligt, ikke just så smuk at se på lige nu, men den smager som den skal, pebret og med en snert af eukalyptus. Bare det at tygge på et blad renser ganen.  vintersar kopiJeg har tit tænkt at der skulle en buket sar på bordet ved en stor middag – så behøves ingen sorbet, den klassiske ganerenser mellem retterne – et grønt blad kan klare det.

 

Ved denne årstid bruger jeg ofte vintersar  til en gremolata.   Den klassiske består af persille, hvidløg og citronskal, som hakkes fint sammen og drysses traditionelt over osso buco. Med vintersar bliver blandingen mere stærk, jeg kan godt li’ et drys på kartofler, blomkål og linser (gerne de sorte) og på kartoffel eller grøntsagssuppe.

vintersar  sar, citron, hvidløg sar gremolata2

 

 

Kartoffelhaps

Fandt et par blå kartofler i en brun papirspose i køleskabets grøntsagsskuffe. De var stadig faste, men jeg ville ikke bruge dem til en kartoffelmad …øjnene spiser med, og   blå kartoffelskiver på mørkt rugbrød er ikke det smukkeste. Så de blev brugt til blå hapser. Blå kartofler er forresten ikke noget nyt, jeg købte mine første blå knolde for mange år siden på en gård. Konen solgte dem stykvis, de skulle lægges til spiring , så  man kunne dyrke sine egne blå kartofler. Hun fortalte, at de på marken altid havde haft en række af de blå blandt de andre. Til de ældre på gården. Blå kartofler er basiske, og de gamle havde gigt, så de bekom dem godt.

  • et par blå kartofler
  • filodej
  • lidt smør
  • dild 
  • dip af frisk gedeost og skyr eller mayonnaise og skyr eller cremefraiche

Klip optøet filodej i firkanter, læg et par stykker oven på hinanden og pensl med smeltet smør mellem lagene. Læg stakkene på bagepapir på pladen og bag 5-6 minutter i en ca. 180° varm ovn. Afkøl på en rist. Anret med et par skiver kogte kartofler og en dip.

kartoffelhaps

Æblehaps

Vi har vist alle vore yndlingshapser. Noget lækkert, som hverken er forret eller dessert, kun en lille snack, som giver mundvand alene ved tanken. En af mine favoritter er hapser med æble, blid frisk gedeost, et nip aromatisk timian og en smule sprødt sukkerknas på toppen. Det lyder godt, ikk’? Forresten er æblehapser også glimrende til  brunchgæster.

Skær et lille fast æble (ca. 100 g) i to 2 cm tykke skiver. Resten af æblet giver jeg til fuglene. Udstik evt. kernehuset, jeg gør det nu sjældent, men det kan være praktisk ved større æbler. Læg æbleskiverne på bagepapir eller i et smurt fad, og læg en skive frisk gedeost på hver – jeg bruger altid Petits Chèvres Doux, de passer perfekt i størrelsen, er cremet og dejligt milde. Drys et par friske timianblade og en smule brun farin over, og læg en knivspids smør på toppen. Bag hapserne i en hed ovn, 200-220°, i ca. 10 minutter.

haps2

 

Æblekagen som altid lykkes

Du skal bruge en firkantet bageform, ca. 25×35 cm, eller en springform. Læg tilklippet bagepapir i bunden af formen.

  • 150 g blødt smør
  • 150 g sukker
  • 2 økologiske æg, str. M/L
  • 150 g mel
  • 1,5 tsk. bagepulver
  • ca. 500 g æbler, 4-5 stk.
  • 1-2 spsk. mandelflager (behøves ikke men pynter og smager)
  • 3- 4 spsk. abrikosmarmelade  (den cremede uden frugtstykker, smøres over den bagte kage, giver fin aroma og gør kagen blank)

Pisk smør og sukker cremet, pisk et æg ad gangen i og dernæst mel, blandet med bagepulver. Fordel dejen i formen.

Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuse. Læg æblerne på dejen og tryk dem let ned. Drys evt. med mandelflager og sæt formen i den 200° varme ovn. Bag kagen i ca. 30 minutter.

Lige før kagen er færdig varmer du marmeladen og smører eller pensler den på kagen.  Sæt den straks tilbage i den hede ovn og giv den ca. 5 minutter mere.

kage1 (1)  kage2 (1)  kage3

Februaræbler

Så kom der sne, hagl, frost og regn. Men også sol, så indimellem smager vejret da en smule af forår. Jeg bruger masser af æbler ved denne tid. De fleste går til solsortene, resten til æblekage (den, som altid lykkes, se opskriften) og til lune æblehapser, min yndlingssnack (se opskriften, den er værd at prøve!). Men som sagt – solsorte skal have æbler, de elsker dem. Jeg halverer æblerne, skærer en lille skive af forneden, så halvdelene står fast og ikke triller rundt, og så lægger jeg dem på terrassen. I forhaven har jeg en helt speciel solsort, hun kender fodertiden, står parat foran bryggersdøren hver morgen.

husets solsort IMG_1237