Lidt om kvan

 

Kvan (Angelica archangelica) er en imponerende, robust og hurtigtvoksende skærmplante. Jeg havde ikke troet, at sådan en majestætisk urt  vil trives i en krukke, men det gør den. Sidste vinter skar jeg planten tilbage, og allerede i det tidlige forår dukkede små grønne bladskud op og nu vokser den bare derudad. Prøv at se, sammenlign min kvan fra januar og fra april i Gensynsglæde og Statustid.

Kvan er en nordisk urt, både lægeplante og krydderurt; vikingerne har dyrket den i stor stil og brugte den som vitaminrig grøntsag. Det kan vi også, kvan er glimrende som “grøntsag” i marmelade og frugtkompot, og den går særdeles godt sammen med rabarber (se opskriften på rabarbersaft). Kvan neutraliserer tilmed oxalsyren i rabarber.

Noget af det mest spændende er kryddersnaps på kvan. Bare læg så mange friske grønne blade, som du har/vil plukke, i et sylteglas, brug gerne de nye skud. Fyld op med vodka eller klar Brøndum snaps og vent. Allerede efter 4-6 timer er væden blevet lidt lys grønligt, og den kan blive næsten irgrøn – afhængigt af  bladenes indhold af klorofyl. Efter to eller tre døgn sis bladene fra og kasseres. Kvansnapsen er nu drikkeklar, en smule sødlig og delikat krydret. Smagen holder sig, men kuløren falmer med tiden, bliver mere lysegul.

kvan stortrives i en krukke men husk at vande hyppigt
kvan stortrives i en krukke men husk at vande hyppigt
kvanblade i vodka
kvanblade i vodka

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *