Laurbærhøst

Det er dejligt at høste laurbær, også helt bogstaveligt. De friske blade af ægte laurbær, Laurus nobilis, er nemlig et spændende krydderi, og den smukke laurbærbusk trives problemløst i en krukke på altan og terrasse, bare den får lys og læ og vandes jævnligt. Laurbærblade bruges sammen med persille- og timiankviste til den klassiske franske krydderbuket bouquet garni, som giver smag til supper, saucer og sammenkogte retter. Men de spiller også perfekt sammen med andre krydderier. Kom to laurbærblade, et stykke hel kanel og en stjerneanis i  en tefilterpose (eller et stykke gaze) og lad krydderierne trække med i tekanden. Og når kulden nærmer sig igen senere på året giver sådan en laurbærbuket også spændende smag til en toddy eller rødvinsgløgg. 

Laurbærblade, du selv tørrer, har finere kulør og mere smag end de fleste, du kan købe. Læg friske blade mellem to viskestykker/servietter, læg noget tungt oven på og vent. Vend bladene indimellem. Når de er helt tørre gemmes de i et glas, som stilles mørkt.

Laurbærsalt  klæder fugl, fisk og  grøntsager. Klip et pænt stort laurbærblad i stykker med en saks, selve bladribben skal ikke med. Stød bladstykkerne sammen med 1/4 tsk. havsaltflager,  og gnid dernæst evt.blandingen gennem en si. TIP: Lav gerne en større portion, det smukt smaragdgrønne salt er også en fin lille gave.

Laurbærsne er en raffineret og meget delikat mundfuld. Den skal ikke bruges som dessert,  er tænkt som en lille forfriskelse midt under en middag, gerne efter en hot hovedret. Alligevel – jeg elsker den også uden middag! Her er til to eller fire personer – der skal jo kun bruges en stor skefuld sne til hver, men det lønner sig at fordoble opskriften … Bring 2,5 dl vand i kog med 50 g sukker. Tilsæt 12 friske laurbærblade. Lad alt simre et par minutter mere og derefter trække under låg i et par timer. Tilsæt 1 spsk. siet citronsaft og 2,5 dl hvidvin (tør/halvtør), og afkøl blandingen et par timer i køleskab, evt. natten over. Sis og fryses. Om muligt i en ismaskine, ellers i en flad bakke, og så skal du jævnligt skrabe og røre  i massen.

laurbærsne
laurbærsne
laurbærsalt
laurbærsalt
her tørres laurbærblade
her tørres laurbærblade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *