Tripmadam og torskemund

Det var navnene, jeg ikke kunne stå for. Tripmadam faldt jeg over i en tysk havebog, den så spændende ud, den måtte jeg bare prøve. Det tog mange måneder før jeg endelig kunne identificere den blandt mange andre stenbedsvækster i en stor planteskole, ikke mindst fordi der var et skilt med madammens latinske navn: Sedum rupestre, synonym med Sedum reflexum.

Tripmadam i marts
Tripmadam i marts

 Jeg har nu haft min tripmadam i over to år. Har sat planten i en stor altankasse med et par pæne sten imellem. Den får smukke gule blomster om sommeren, er grøn hele året, robust og nøjsom, klarer hede, tørke og vinterfrost – og så kan den spises! Eller bedre sagt de kødfulde blade, som ligner tykke grannåle. De kan plukkes året rundt, smager en smule syrligt. Hak eller klip dem fint, drys dem på en kartoffelmad eller en snitte med agurk. Bland dem i smør og prøv også lidt hakket tripmadam i salat og suppe.

 

 

Torskemund kan ikke spises, det vil jeg straks sige. Også her var det navnet, der fangede, da jeg så planten i et økologisk gartneri.

torskemund i marts Den lignede ikke noget særligt, men da den først havde fået en rummelig krukke og (forresten også økologisk) ny plantejord voksede den frodig derudaf. Om sommeren fik den mange smukke lillarøde blomsterskærme. Så den var slet ikke nogen almindelig torskemund, den har nemlig gule blomster, men en Purpur-Torskemund, Linaria purpurea. Værd at huske når du er på udkik efter nyt til haven.  Og allerede nu, først i marts, skyder den på livet løs, se selv. Men det er vist godt at vide, at den breder sig lystigt, bare der er nogle sprækker rundt omkring.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *